En el marc de la fira de la vall, que aquest cap de setmana de la puríssima va omplir de visitants el poble de Tuixent i tota la vall de la Vansa, es van commemorar oficialment els 20 anys de l’obertura del museu de les Trementinaries de la vila, tot un referent a l’Alt Urgell i al Berguedà, perquè recull la història de les dones que utilitzant la saviesa popular heretada d’àvies a netes, produïen tota mena d’ungüents, remeis i olis per guarir malalties. Aquestes dones molts cops eren les úniques capaces de fer front a indisposicions en pobles de muntanya quan els pocs metges que hi havia a La Seu, Solsona o Berga eren lluny. El museu, a més de recuperar i honrar la memòria d’aquestes dones, ha suposat per la zona de la vall de la Vansa un estímul econòmic, un punt de generació d’oferta cultural i un punt d’interès per atraure visitants. Per això l’alcaldessa de Josa i Tuixent va voler agrair especialment la tasca de les persones que hi ha hagut al capdavant del museu en aquests 20 anys, com l’actual directora Lina Sevillano

Per la gent de la vall de la vansa, el museu va molt més enllà de ser un espai d’història, esdevenint un pol d’atracció turística, amb 5000 visitants l’any

La proximitat amb Gósol i la vall del Saldes, on també hi ha constància de moltes trementinaires, ha fet del museu un referent també pel Berguedà, per bé que va ser la comarca de l’Alt Urgell la que va promoure la creació d’un espai dedicat a aquestes dones remeieres

Després de l’acte institucional celebrat a l’exterior del museu, els convidats i tota la gent de Tuixent van anar fins al centre de flora proper al recinte, on van poder gaudir d’una conferència i un audiovisual amb imatges de la història del museu. 

Parlen al vídeo: MARTA POCH, ALCALDESSA DE JOSA I TUIXENT - PEP CAMPS, ALCALDE DE LA VANSA I FÓRNOLS - JESÚS FIERRO, PRESIDENT CONSELL COMARCAL ALT URGELL