L’Ajuntament d’Isona està tramitant la declaració de la ciutat romana d’Aeso, que engloba bona part de l’actual poble d’Isona, bé cultural d’interès nacional. La idea és que a principis de l’any que ve ja estigui la declaració avalada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta classificació permet conservar un patrimoni molt valuós però també implica algunes repercussions a l’hora de realitzar obres.

Aquest informe però només serà necessari quan les obres afectin al subsòl, però a més, amb la declaració de bé cultural d’interès nacional es pot demanar una ajuda al departament de cultura per tal de finançar part de l’informe arqueològic un cop ha estat realitzat per l’arqueòleg assignat i pagat.

Amb aquesta declaració l’Ajuntament també té previst realitzar campanyes de preservació del patrimoni romà de cara a l’any 2020 i, juntament amb les actuals campanyes de difusió de patrimoni paleontològic, treballar per donar a conèixer com un potencial turístic més la història i les restes arqueològiques de la ciutat romana Aeso, una de les més importants per la seva situació estratègica a l’interior.

Parlen al vídeo: CONSTANTE ARANDA, ALCALDE D’ISONA I CONCA DELLÀ