L'Alt Pirineu ha fet un seguiment desigual de la vaga de professionals dels centres d'atenció primària de Catalunya convocada des d'aquest dilluns i fins divendres. Així, 8 professionals mèdics d'aquesta zona han fet vaga, 9 han prestat els serveis mínims i 11 han treballat, mentre que la resta de la plantilla, 2 persones s'han sumat a la protesta, 16 han mantingut els serveis mínims i 44 han treballat.

A Cerdanya, l’Àrea Bàsica de Salut que inclou els CAPS de Puigcerdà i Bellver i els consultoris d’All, Alp, Bolvir, Fontanals, Ger,Guils, Llívia, Meranges, Prats i Sansor i Prullans, gestionats per Fundació Hospital de Puigcerdà no han secundat a la vaga i han ofert els serveis habituals. També ho ha fet el CAP de Martinet, que depèn de l'Hospital de la Seu d'Urgell. Per tant, metges i equips d'infermeria han treballat amb les visites concertades amb total normalitat.

Força normalitat també als Pallars. Al CAP de Tremp, per exemple, el servei s'ha prestat sense incidències durant tot el matí.

La jornada de vaga s'ha notat més a l'Alt Urgell, on molts professionals s'han sumat a la protesta. Els diferents Centres d'Atenció Primària han ofert aquest dilluns serveis mínims que garanteixes el funcionament al 100% d'urgències i les anomenades unitats especials com hemodiàlisi, oncologia o la uci.

A la resta de Catalunya la jornada ha tingut un seguiment en el personal mèdic d'un 44,76% i una afectació a la resta de la plantilla del 4,15%.

Els professionals reclamen millores laborals i una reducció de la pressió assistencial que pateixen des que es van començar a aplicar les retallades en sanitat. Un dels punts de reivindicació és la limitació del nombre total de visites al dia.

Arran de la convocatòria de vaga que, com hem dit, s'allargarà en principi fins divendres, el Departament de Salut recomana als ciutadans que, en cas de tenir una visita concertada, es truqui el mateix dia de la visita o es vagi personalment al centre per confirmar si es podrà fer. Les visites que no es puguin fer, es programaran de nou.