Les III Jornades d'Estudis Comarcals, que han tingut lloc aquest cap de setmana al museu Cerdà de Puigcerdà, s'han dedicat enguany a l'historiador, investigador i director d'aquest equipament cultural Oriol Mercadal, que va morir fa gairebé un any. Entitats culturals, companys de professió i familiars han omplert la sala de convencions i han dedicat unes paraules a Mercadal, qui fou una peça clau en la recerca cerdana. Entre moltes altres tasques, va dirigir diverses excavacions arqueològiques, com ara la de Montlleó o del Castellot de Bolvir, i també fou autor i col·laborador en diferents publicacions.

L'acte també ha comptat amb un petit recital que ha ofert el conjunt Vocal i Consonant i el cor de la Capella de Sta Maria de Puigcerdà, agrupacions on Mercadal n'era membre.
Com dèiem, l'acte en record a Mercadal s'ha emmarcat dins les III Jornades d'Estudis Comarcals, organitzades pel Grup de Recerca de Cerdanya i l'Arxiu. En total hi han hagut 31 comunicacions de l'àmbit de l'arqueologia, del patrimoni, la història i el medi natural. Així, la vuitantena d'assistents han pogut conèixer les darreres novetats sobre el neolític i l’edat del bronze a Cerdanya i l’Alt Urgell, la morfologia de la ciutat romana de Iulia Lybica, la fundació del Casino Ceretà, les estades dels pacients a l’hospital de Puigcerdà principis del segle XIX o de la refortificació de Bellver durant la Guerra dels Nou Anys, entre molts altres investigacions.
Totes les comunicacions de les Jornades es podran consultar a la revista ERA, una publicació biennal que pretén fomentar la recerca científica creant un espai de trobada i intercanvi per a totes aquelles persones que fan investigació sobre Cerdanya.

Parlen al vídeo: SARA ALIAGA, TÈCNICA CULTURA CONSELL COMARCAL CERDANYA