El Museu Cerdà de Puigcerdà acollirà aquest diumenge un homenatge a l'historiador, investigador i vicepresident del Grup de Recerca de Cerdanya Oriol Mercadal, que va morir a finals de l'any passat. L'acte constarà de dues parts: en la primera hi participaran representats d'entitats i companys de professió, els quals repassaran la trajectòria professional de Mercadal. També hi participaran alguns dels seus familiar. La segona part de l'acte serà de caire musical, ja que Mercadal formava part de diferents cors. Així, doncs, l'acte comptarà amb un petit recital que oferirà el conjunt Vocal i Consonant, format per cantaires de Cerdanya i l'Alt Urgell, i amb el repertori del cor de la Capella de Sta Maria de Puigcerdà, a més d'actuacions de petit format.

A banda d'aquest acte en record a Mercadal, el Grup de Recerca de Cerdanya ha preparat un seguit d'iniciatives com ara la publicació de la revista Querol dedicada a la seva figura o la creació d’un nou premi al millor treball de recerca de Batxillerat que portarà el seu nom. A més, recordem que l’ajuntament de Puigcerdà vol dedicar-li la planta baixa del museu Cerdà, equipament que dirigia des dels seus inicis.

Mercadal és considerat una peça clau en la recerca cerdana. Va dirigir diverses excavacions arqueològiques, com ara la de Montlleó o del Castellot de Bolvir, i també fou autor i col·laborador en diferents publicacions.
L'acte, que començarà a les 11h i s'allargarà unes dues hores, l'organitza el Grup de Recerca de Cerdanya, amb el suport del Consell Comarcal i la família. S'emmarca dins les III Jornades d'Estudis Comarcals, que es celebraran durant tot el dissabte al mateix museu i comptaran amb una trentena de comunicacions organitzades per blocs temàtics: arqueologia, patrimoni, història i medi natural.

Parlen al vídeo: ENRIC QUÍLEZ, PRESIDENT GRC