Amb l'objectiu de recuperar el conreu del nap de Talltendre, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha organitzat aquest dimecres una jornada tècnica adreçada a tots aquells agricultors que ja produeixen naps i també a aquells que han decidit apostar per conrear aquest producte tan típic de la zona. Des l'Oficina Comarcal del departament han detectat que en els darrers anys ha disminuït el nombre d'explotacions que es dediquen a cultivar nap i que, per tant, es troba en el llindar de la seva desaparició. A més, han vist com els pocs pagesos que encara treballen amb aquest producte són majoritàriament d'edat avançada i, en molts casos, dones. Per tot això, un dels propòsits de la jornada ha estat donar a conèixer als joves les noves tècniques del conreu del nap ecològic a muntanya, per evitar, així, que desaparegui.

Tal com indiquen des del departament, tot i que cada vegada es produeix menys nap a Cerdanya, l'interès per aquest producte ha crescut darrerament, gràcies a les seves propietats gastronòmiques. En aquest sentit, han apuntat que actualment hi ha més demanda que oferta i que, per tant, el seu cultiu és viable econòmicament.
Precisament el nap de Talltendre s'ha inclòs recentment al catàleg de la Generalitat que difon i protegeix diverses varietats locals. Els responsables del projecte, anomenat Esporus, han destacat que el nap cerdà s'adapta bé a les característiques d'aquest territori i també les possibilitats que ofereix a la cuina.

El nap de Cerdanya es cultiva a la solana de la vall, des de Puigcerdà fins a Prullans. Actualment només 7 explotacions es dediquen al seu conreu, que sumen aquestes gairebé 3 hectàrees.
La jornada ha tingut lloc a pocs dies que es celebri la 28a Mostra de Cuina Popular amb Naps, que, com sempre, es farà al poliesportiu de Ger. Aquesta cita gastronòmica de tardor tornarà a comptar amb la participació de Cuina Pirinenca de Cerdanya i d'una trentena de mestresses de casa que elaboraran diferents plats amb el nap com a protagonista.

Parlen al vídeo: NÚRIA FONTANET, CAP ÀREA AGRÍCOLA OFICINA DARP CERDANYA - XÈNIA TORRES, RESPONSABLE PROJECTE ESPORUS