L'Hospital de Cerdanya vol que el seu model transfronterer arribi també a l'àmbit de les urgències de la seva regió d'influència. Actualment, els serveis d'emergències mèdiques només poden actuar a la banda administrativa de la comarca que els correspon, tot i que fa més de dos anys que el centre sanitari ubicat a Puigcerdà disposa d'una base del SAMU francès, a més de la del SEM català. Amb l'objectiu que els dos serveis puguin coordinar-se per atendre les emergències indistintament de si es produeixen en territori català o francès, s'ha posat en marxa una prova pilot, que s'engloba dins un projecte europeu en el que, a banda de Catalunya i Occitània, també hi participa l’Aragó, Navarra, el País Basc, Andorra i la regió francesa de Nova Aquitània, territoris on, posteriorment, es preveu estendre aquesta iniciativa.

Des del centre sanitari han explicat que per tirar endavant el projecte cal tenir en compte diversos aspectes, com ara quins requisits han de tenir els professionals de la salut que facin el desplaçament o bé l'homologació de les seves titulacions per part de Madrid i Paris. A més, caldrà decidir com i quan s'activen les unitats.

L’Hospital de Cerdanya va obrir les seves portes al setembre del 2014 i dona servei als veïns catalans i francesos. Compta amb un sistema de gestió compartida entre els serveis públics de Catalunya i de França i és l'únic centre sanitari transfronterer d'Europa. Precisament aquest model és el que servirà per començar a treballar en la coordinació dels serveis d'emergències a les dues vessants del Pirineu, al marge de les divisions administratives.
Aquesta primera prova pilot, que ha de ser efectiva en el termini màxim d’un any, la coordina la Comunitat de Treball dels Pirineus, dins el projecte europeu Interreg.
A finals de mes, els participants es tornaran a reunir per seguir avançant en aquest projecte.

Parlen al vídeo: FRANCESC BONET, DIRECTOR GENERAL HOSPITAL CERDANYA