El Grup de Recerca de Cerdanya i l'Arxiu Comarcal ja han donat a conèixer el programa definitiu de les III Jornades d'Estudis Comarcals, que tindran lloc el cap de setmana del 17 i 18 de novembre al Museu Cerdà de Puigcerdà. En total es faran una trentena de comunicacions organitzades per blocs temàtics, com arqueologia, patrimoni, història i medi natural.
La jornada de dissabte començarà amb les comunicacions de l'àmbit arqueològic i es parlarà, per exemple, de les darreres novetats sobre el neolític i l'edat del bronze a Cerdanya i l'Alt Urgell o de la morfologia de la ciutat romana de Iulia Lybica. Seguidament, en l'apartat de patrimoni, els conferenciants tractaran temes com els safareigs i abeuradors cerdans, la fundació del Casino Ceretà o els camins públics de Montellà i Martinet.
En l'àmbit de la història, es parlarà de les estades dels pacients a l'hospital de Puigcerdà entre els anys 1817 i 1823, dels conflictes entre Puigcerdà i Cerdanya en el segle XVI o de la refortificació de Bellver durant la Guerra dels Nou Anys.
Per últim, en l'apartat del medi natural, les comunicacions tractaran temes com la fageda de la vall de l'Ingla o sobre els descobriments en el món de les orquídies a Cerdanya.
A banda d'aquestes, les dues conferències centrals de la jornada estaran dedicades a les temàtiques d'història i medi natural, i aniran a càrrec respectivament del professor de Ciència política de la UB, Joaquim Colominas, i del director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit.
L'endemà, diumenge 18 de novembre, es farà un acte d'homenatge a l'arqueòleg, historiador i director del Museu Cerdà, Oriol Mercadal, que ens va morir a finals de l'any passat. Aquest acte serà obert a tothom i hi podran intervenir totes aquelles persones que desitgin expressar públicament el seu reconeixement a Mercadal.
Recordem que totes les comunicacions de les Jornades es publicaran a la revista ERA, una publicació biennal que pretén fomentar la recerca científica creant un espai de trobada i intercanvi per a totes aquelles persones que fan investigació sobre Cerdanya.