Els Bombers de la Generalitat emetran un informe per determinar en quines circumstàncies es va produir la desaparició dels dos excursionistes de Sabadell a Malniu, a Meranges. Serà un informe previ abans que el departament d'Interior determini si obre un expedient administratiu per sancionar la parella. Els Bombers analitzaran què va passar exactament, si els dos excursionistes van ser avisats de la perillositat de la sortida i si es pot considerar que hi va haver una imprudència.
Recordem que l'home de 57 anys i la dona de 43 es van perdre dissabte quan volien fer el cim del Puigpedrós. Des del refugi de Malniu van aconsellar-los no fer la ruta prevista tenint en compte la previsió de neu i fred. No va ser fins dilluns al matí que un helicòpter de la gendarmeria francesa els va trobar a la zona de Malforat. Després de suportar dos dies a la muntanya i una temperatura de vuit graus sota zero, els equips de rescat els van localitzar en vida i ràpidament van ser evacuats a l'Hospital de Cerdanya. Els dos presentaven símptomes d'hipotèrmia severa.
Des del 2009, la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat pot cobrar el cost del rescat si han estat causats per una imprudència per part de la persona rescatada com pot ser estar a una zona assenyalada com a perillosa o d’accés prohibit, si la persona no portava l’equipament necessari per a la pràctica de l’activitat que realitzava o si es sol·licita el servei sense causa justificada.
En cas de que es dictamini que s’ha comés una imprudència, als excursionistes només se’ls cobraria el cost dels efectius catalans, ja que la gendarmeria francesa no cobra pels rescats a muntanya.