Una vintena de cuiners i cuineres dels menjadors escolars dels centres educatius de Cerdanya i l'Alt Urgell han participat en una sessió formativa, de la mà dels cuiners Ada Parellada i Jordi Tomàs. Aquesta trobada s'emmarca dins el programa 'Mengem d'Aquí', una iniciativa que es va implantar el curs passat i que vol promocionar el consum del producte local en els menjadors escolars i que tant a l’escola com a casa s’aprengui a seguir unes pautes que garanteixin una alimentació bona, sana, equilibrada i sostenible.
Després d'analitzar els primers resultats del programa i valorar l'opinió tant dels alumnes, com dels familiars, escoles i cuiners, els coordinadors del projecte han vist necessari seguir-hi treballant, oferint, per exemple, aquest tipus de formacions. En aquesta en concret, s'han donat idees per elaborar el menú dels dilluns, anomenat 'dia vegetal', ja que és un dels punts que cal millorar.

Una de les padrines del programa és la cuinera Ada Parellada, que juntament amb el cuiner del restaurant Arç de Prullans, han mostrat als assistents diferents opcions vegetarianes, com el trinxat de col rinxolada i moniato, patates xips de carabassa o bolonyesa vegetal. Els dos professionals han remarcat la necessitat de donar més protagonisme a les verdures, els cereals o els llegums.

El programa 'Mengem d'Aquí', que està impulsat pel Consorci Alt Urgell-Cerdanya i compta amb el suport dels dos consells comarcals, és present a 30 centres educatius, és a dir, pràcticament tots, el que es tradueix en l'elaboració de 2400 menús diaris. Des del consorci han destacat la importància de mantenir aquest programa a les escoles.

A nivell global, els coordinadors del ‘Mengem d’aquí’ s'han mostrat satisfets de com va funcionar la iniciativa durant el curs passat i esperen incorporar millores per aquest segon curs escolar de funcionament, com intentar implicar més les famílies.
El programa compta amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Parlen al vídeo: ANNA GALLART, TÈCNICA ENSENYAMENT CC ALT URGELL - ADA PARELLADA, CUINERA - MIREIA FONT, GERENT CONSORCI ALT-URGELL CERDANYA

el Pirineu avui