Generar ocupació al territori aprofitant les moltes possibilitats que ofereixen els actius naturals de la comarca és l'objectiu final del Pla Sectorial de Medi Ambient, que s'ha presentat aquest dijous a la seu del consell comarcal de Cerdanya. A partir de dades tècniques i tenint en compte l'opinió dels agents del territori, s'ha elaborat una primera diagnosi per determinar el marc d'actuació per millorar la valorització del patrimoni natural, contribuir a la mitigació al canvi climàtic, i, sobretot, crear llocs de feina.
Alguns dels àmbits on s'obren noves oportunitats laborals de cares als propers anys són el del guiatge i la interpretació turística centrada en una àrea concreta, com la geologia o la fotografia, o també tots els llocs de feina que poden sorgir en l'àmbit de les energies renovables.

La desestacionalització del turisme i la preocupació davant una possible massificació de l'entorn natural de la comarca són altres de les qüestions que recull el pla. En aquest sentit, una de les propostes que s'han presentat és aconseguir que la comarca esdevingui un lloc accessible per aquelles persones que tenen dificultats per accedir a la muntanya, tot aprofitant l'orografia del territori.

A nivell global, una de les debilitats que s'han detectat és la maca d'una visió supramunicipal a l'hora de definir estratègies de promoció de la vall.
El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, ha destacat que el pla serveix per obrir un procés de reflexió i poder detectar les oportunitats que ofereix la comarca.

Pel que fa a al tractament dels residus, des del consell comarcal cerdà han avançat que properament es definirà un pla especific per millorar la seva gestió que es coordinarà conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya.
Un cop presentats els resultats de la primera diagnosi, en els propers mesos es definira el pla d'acció amb propostes concretes que ajudin a revertir aquells aspectes que puguin presentar algun tipus de debilitat i, al mateix temps, posar en valor els punts forts que té la comarca en aquest àmbit.

Parlen al vídeo: NÚRIA SERENA, SÒCIA I TÈCNICA EMPRESA RAIELS - RAMON MOLINER, PRESIDENT CONSELL COMARCAL CERDANYA

el Pirineu avui