La Generalitat ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el campanar de Sant Martí de Bescaran i l’església de Sant Martí d’Ars, situats al municipi de les Valls de Valira. Tal com ha donat a conèixer el govern, en ambdós casos la protecció s’ha aprovat en la categoria de Monument Històric i s’ha acordat la protecció de l’entorn dels monuments. El campanar de Sant Martí de Bescaran és una obra d’estil romànic, construïda als segles XI-XII, actualment propietat del Bisbat d’Urgell. Per la seva entitat i les característiques constructives, els experts el consideren un model de campanar comparable amb els més prestigiosos de Catalunya. S’ubica als afores de la població de Bescaran, a uns 200 metres al sud de les primeres cases del poble, al costat del cementiri. Per la seva banda, l’església de Sant Martí d’Ars s’ubica al centre de la població. És un dels exemples singulars de l’arquitectura religiosa del romànic català del segle XI, especialment per la qualitat estructural i artística del seu campanar i per la tipologia de campanar rodó circumscrita a les valls pirinenques de l’Alt Urgell i d’Andorra. Actualment també és propietat del Bisbat d’Urgell.

El Pirineu avui