Actualment el poble d’Envall, a la Vall Fosca, té 6 veïns però fa uns anys estava deshabitat. La idea és que aquest nombre creixi i per fer-ho s’ha decidit crear una cooperativa d’habitatge, Envall Cooperativa, a través de la qual es construirà habitatges en règim de cessió d’ús per als socis.

Ara s’està rehabilitant un equipament per a ús dels veïns del poble. La idea és que funcioni com a allotjament i seu de cursos d’autoconstrucció i bioconstrucció, però també per als socis. Tindrà una aula i un taller, una cuina i menjador i habitacions. I totes les rehabilitacions de les vivendes es fan seguint la construcció tradicional de la zona.

De moment es poden fer 4 habitatges amb les propietats de la cooperativa que tindrien 70 metres quadrats de planta amb 3 plantes cadascun.
Envall va ser despoblat a principis dels anys 80 però al 2002 va tornar a tenir veïns i ara amb aquesta idea es vol arreglar el poble i que augmentin els habitants. La cessió d’ús és que els socis disposen d’un habitatge amb ús privatiu durant 2 generacions.

Parlen al vídeo: JOSEP PLASÈNCIA, ENVALL COOPERATIVA - JOSEP BUNYESC, ARQUITECTE

El Pirineu avui