Aquest vespre, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb el síndic d’Aran, han inaugurat l’exposició Perseguits i salvats. No volien que existíssim a l’església de Santa Maria de Mijaran. Una exposició que vol deixar constància i divulgar arreu la fugida dels jueus de l’Holocaust a través del Pirineu de Lleida però també de les persones anònimes que desinteressadament els van ajudar en el seu viatge.
La mostra forma part del projecte Perseguits i Salvats de la Diputació de Lleida, un projecte més ampli que té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus durant la Segona Guerra Mundial.
A través d’aquest projecte es van senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats per les comarques de la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
L’exposició que ha arribat aquest divendres a Vielha i que es podrà visitar fins al proper 4 de novembre, és itinerant i ja ha passat per Tolosa i Sort i properament arribarà a Tel Aviv.

El Pirineu avui