Diverses poblacions de l’Alt Pirineu han començat una protesta simbòlica per demanar millores en els serveis bàsics i les insfraestructures. Concretament fan sonar les campanes a morts per simbolitzar el risc de despoblament que corren molts nuclis si els seus habitants no disposen d’unes carreteres dignes per accedir-hi ni de serveis bàsics com ara telèfon o internet. Un dels que ho ha fet aquest divendres ha estat Taús, a l’Alt Urgell, on els darrers quilòmetres de carretera encara no estan pavimentats i on la cobertura mòbil i d’internet és escassa.

A Taús encara hi viuen tot l’any gairebé una desena de persones, entre les quals hi ha la Montse i els seus dos fills. Cada dia els baixa i els puja de la Seu d’Urgell, on van a escola, i assegura que el mal estat de la carretera, amb neu i gel a l’hivern, i amb les esllavissades que hi ha hagut darrerament, fan que el trajecte sigui força perillós.

El primer municipi on s’han dut a terme aquesta iniciativa ha estat Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, que ha fet sonar les campanes aquest dijous. El poble encara està molt tocat per la mort de dos veïns, l’abril passat, quan els va caure a sobre part de la munyanya que hi ha sobre la carretera. En aquest punt, de fet, els treballs encara duren i s’han de fer talls puntuals per col·locar bosses d’aire que facin caure les parts més inestables de la roca. Des de l’ajuntament remarquen que no es poden escatimar recursos en qüestions com aquestes.

Després de Sant Esteve de la Sarga i Taús està previst que també es facin accions similars en diversos nuclis del municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà, o de les Valls de Valira, a l’Alt Urgell. En aquest sentit, els impulsors de la iniciativa fan una crida a tots els pobles de l’Alt Pirineu a sumar-se a l’acció.

Parlen al vídeo: SALVADOR BIGORDÀ, PRESIDENT EMD TAÚS - MONTSE MARTÍNEZ, VEÏNA DE TAÚS - JORDI NAVARRA, ALCALDE SANT ESTEVE DE LA SARGA

El Pirineu avui