Fins aquest diumenge es pot visitar a l’oficina comarcal de turisme del Pallars Sobirà l’exposició Perseguits i Salvats: no volien que existíssim. Es tracta d’una mostra itinerant que forma part del projecte que porta el mateix nom i que té com a objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial.
L’exposició pretén donar visibilitat a totes aquelles persones que, malgrat la barbàrie que es vivia, van imposar la moralitat i van ajudar de forma anònima i desinteressada arriscant la seva vida a salvar els que fugien de la persecució del nazisme.
A través del projecte Perseguits i Salvats s’ha senyalitzat les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través dels Pirineus de Lleida durant la Segona Guerra Mundial per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
La mostra recull testimonis que van passar per aquestes rutes i narra les seves experiències vitals.
L’exposició viatjarà fins a Tel Aviv el proper mes de desembre.

El Pirineu avui