L’Ajuntament de Ribera d’Urgellet està pendent de les conclusions dels tècnics de la Diputació de Lleida per decidir si habilita un pas alternatiu per accedir a Torà de Tost. La carretera està tallada des de principis de juny després que un despreniment de terra i roques cobrís la calçada. La zona és força inestable i la por a que hi hagi noves esllavissades ha portat al tall total de la via. Fa uns dies, l’ajuntament va començar a negociar amb els propietaris d’uns terrenys per on es podria habilitar un pas alternatiu per arribar fins al poble. Tot i això, les converses s’han aturat ja que la setmana que ve pujaran tècnics de la Diputació a fer una altra inspecció a la zona i aleshores hauran de determinar quant de temps haurà d’estar tallada la via. Si es creu que l’afectació es pot sol·lucionar ràpidament, l’ajuntament no invertirà en construir un pas alternatiu per terrenys privats. Tot i això, si es preveu que el tall es pot allargar, es reprendran les converses amb els propietaris dels terrenys per fer-hi aquest pas alternatiu. Mentrestant, l’accés al nucli de Torà només es pot fer per les pistes forestals de Colldarnat i Castellà, que amb les nevades i les pluges d’aquest hivern i primavera han quedat molt malmeses.
Actualment, només una parella resideix al poble de forma permanent, i han optat per creuar la zona de l’esllavissada a peu i deixar un vehicle a cada banda. La resta són propietaris que viuen en altres localitats i només pugen a Torà puntualment.

El Pirineu avui