Aquesta setmana ha començat una nova campanya d'excavacions al Castellot de Bolvir. En aquesta ocasió els treballs es concentren en diverses zones del jaciment. Una d'elles és l'àrea meridional, on els arqueòlegs intenten conèixer millor com era la vida quotidiana de l'assentament en època medieval. Una altre espai on s'està excavant és la part frontal, on hi ha un conjunt d'edificis d'època ibèrica republicana.

A més, també es continua desenterrant part de la muralla medieval que possiblement dóna la volta a l'assentament i excavant el gran camp de sitges ibèriques de la zona central del Castellot, on acostumen a aparèixer objectes i materials de la fase antiga del jaciment, com peces de ceràmica, ganivets o anells.
En aquesta campanya els arqueòlegs han pogut confirmar els diferents usos que ha tingut el Castellot al llarg de la història. Ja se sap del cert que l'espai on s'estan obrint les noves estances medievals havia estat utilitzat com a trinxera durant la guerra civil.

Per últim, l’equip d’arqueòlegs que dirigeix el projecte de recerca i els estudiants d'Arqueologia i Història que hi participen cada estiu han obert el que podria ser un pou de glaç, que de moment té 5,5 de profunditat però que podria superar els 6 metres.
Les excavacions, que en comptes de 4 setmanes aquest any en duren 3, són impulsades i finançades pel consistori municipal, i estan incloses en un projecte d’investigació de la UAB, la qual també aporta part dels recursos econòmics a través d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya. De fet, l'endarreriment d'aquest ajut ha obligat a reduir el nombre de setmanes i també d'estudiants, que ha passat d'una trentena a una quinzena. En aquesta ocasió, també hi participen un grup d'aficionats que s'han inscrit al primer curs d'iniciació a l'arqueologia, impulsat des de l'ajuntament de Bolvir i amb la col·laboració de la UAB.

Parlen al vídeo: JOAN OLLER, CODIRECTOR EXCAVACIONS CASTELLOT BOLVIR

El Pirineu avui