L´any passat se'n van fer gairebé 2.000 i durant el primer semestre del 2018 ja se n´ha superat el miler. Actualment, la cirurgia major ambulatòria, és a dir, que no cal ingrés, representa un 40% del total, però l'objectiu del SAAS és arribar fins al 80%.

Durant el 2017 la mitjana de llits convencionals oberts va ser de 112, mentre que aquest aquest any ja s´ha reduït a 105 i la taxa d'ocupació ha augmentat al 75%. També s´estan escurçant les estades mitjanes a l´hospital, que eren de 5 dies el 2016 i han baixat a 4,5.

Segons el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, aquestes xifres suposen "un índex de qualitat". Mentre que fa 30 anys tancar llits es veia com quelcom negatiu, "ara vol dir que estem treballant millor perquè hi ha més possibilitats tècniques, com les convalescències i hospitalitzacions domiciliàries". Afegeix que, al mateix temps, hi ha més sensibilitat a que "el malalt dins l'hospital corre riscos perquè el seu sistema immunològic no treballa bé".

La memòria del 2017 també fa públics els resultats d´una auditoria que determina que, respecte a d´altres hospitals similars, el de Meritxell té un 14% menys de mortalitat, però un 21% més de complicacions, tot i que des del SAAS s'ha assegurat que són de baixa transcendència. En total el servei d'atenció a l'usuari va rebre un total de 142 queixes el 2017

Parlen al vídeo: Joan Martínez Benazet, director SAAS

El Pirineu avui