Des d'aquest dijous les compres que es facin a Espanya permetran beneficiar-se del retorn de l'IVA independentment de l'import final del tiquet. Fins ara per poder fer el tax free era necessari fer una compra mínima de 90,15 euros. Aquest canvi arriba després que Espanya hagi aprovat els pressupostos, assumits per l'executiu socialista.

Tot i aquest avantatge pel comprador, els establiments confien que el client farà valer el servei i la fidelitat per seguir comprant on ho han fet sempre. "Si la quantitat que has comprat supera una xifra, potser val la pena aturar-se i fer tot el tràmit. Però si compres alimentació, amb un IVA reduït, i menys de 90 euros, què et donaran 1 euro i 50 cèntims de retorn d'IVA?", es pregunta el president de l'Associació de Comerciants de Riberaygua, Antoni Miralles, qui creu que "no canviarà l'hàbit".

Opinen que el diferencial de preu no és suficient per justificar la compra diària fora del país. D'altres, però, consideren que l'absència d'import mínim per al tax free repercutirà negativament als petits establiments. És el cas de Santi Martínez, gerent de Mobiplus, qui creu que la gent anirà a la Seu d'Urgell, on "els preus estan bastant bé i a més recuperaran l'IVA, que fins ara no podien".

La demanda arriba després que el sector comercial espanyol vegi la mesura com una estratègia per revitalitzar el comerç. Calculen que amb aquesta mesura ingressaran més de 120 milions d'euros.
INFORMA: LA XARXA

El Pirineu avui