L'escriptor nord català Joan-Lluís Lluís ha presentat la seva obra 'Jo soc aquell que va matar Franco' a la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà. Un títol provocador per aquesta novel·la que s'ha emportat el darrer premi Sant Jordi i que planteja què hauria passat si Franco, pressionat per Hitler, hagués entrat a la Segona Guerra Mundial declarant la guerra als aliats.

La novel·la és, per tant, una ucronia, un subgènere literari que proposa una reconstrucció alternativa de la història que es basa en fets que, tot i que mai van succeir, haguessin pogut ocórrer si els esdeveniments haguessin pres un altre sentit.
Els Pirineus Orientals: Cerdanya, Capcir, l'Alt Urgell o el Rosselló són els escenaris on es desenvolupa la novel·la. Els seus paisatges, els seus habitants, reals o ficticis i la llengua que es parla a cada lloc enriqueixen el relat i li donen força, sentit i un punt de reivindicació.
Joan-Lluís Lluís, que que va néixer i actualment viu a Perpinyà, s'ha mostrat agraït d'haver guanyat el premi Sant Jordi de literatura i ha explicat que aquest guardó és també una responsabilitat per als autors.

La presentació de la novel·la de Joan-Lluís Lluís s'emmarca dins la Setmana Cultural del Roser de Puigcerdà, que recordem s'allargarà fins diumenge.

Parlen al vídeo: JOAN-LLUÍS LLUÍS, AUTOR

El Pirineu avui