L'ajuntament de Llívia està convençut que cal potenciar la vessant turística del seu Fòrum romà. Des del consistori han detectat que, tot i la importància de les restes, molts turistes que visiten el municipi marxen sense haver-les vist. És per això que, aprofitant les darreres campanyes d'excavacions que han permès anar descobrint com era el fòrum, l'equip de govern preveu convertir aquest espai en una mena de plaça per afavorir les visites a les restes. L'actuació contempla eliminar el tram de carrer que dóna accés a l'aparcament de l'església, on a sota hi ha precisament el temple del fòrum, i desviar-lo per un costat.

Des de l'ajuntament preveuen desviar el tram de carrer aquest mateix estiu i properament s'enderrocarà el mur que hi ha a tocar de l'església per connectar aquesta amb les restes del fòrum romà. D'aquesta manera es facilitarà l'accés a aquests dos punts d'interès turístic. En aquest sentit, des del consistori han explicat que el museu municipal ja disposa de tríptics informatius del Fòrum, que han elaborat alumnes de l'escola Jaume I.
Després de confirmar l'existència d'un temple a la part nord, la nova campanya d'excavacions que s'està portant a terme aquests dies es concentra a la zona on hi ha l'exedra, és a dir, l'espai semicircular que sobresurt de la planta principal.

Les excavacions i prospeccions que s’han fet fins ara, han permès saber que el fòrum mesura 42 metres i mig d’ample i possiblement entre 55 i 60 metres de llargada. De fet, en aquesta campanya els arqueòlegs han aprofitat per excavar un petit tram del carrer Colomines per conèixer el límit sud de les restes.
La campanya, promoguda per la UAB, la diputació de Girona, i l'ajuntament, compta amb un pressupost de gairebé 50.000 euros.
Recordem que el Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa. Les excavacions van començar el 1997 i fins ara s’han pogut trobar peces de ceràmica, fragments d’estàtues, marbres provinents del Mediterrani o l’esquelet d’un macaco.

Parlen al vídeo: ELIES NOVA, ALCALDE DE LLÍVIA - JORDI GUÀRDIA, DIRECTOR EXCAVACIONS

El Pirineu avui