L'ajuntament de Puigcerdà ha plantat aquesta primavera vint exemplars d'oms resistents a la grafiosi, una malaltia fúngica que afecta aquesta espècie. Els arbres han estat donats pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació dins un projecte pilot per recuperar aquesta espècie a tot l'estat.
Els oms s'han plantat al Parc Schierbeck i a l'avinguda del mateix nom, on el passat mes de novembre es van retirar 17 pollancres vells per evitar possibles caigudes. A més d'oms, en aquest vial també s'hi han plantat aurons de sucre.
Des de l'Àrea de Medi Ambient van creure oportú participar en aquest programa Nacional de conservació i millora dels recursos dels oms ibèrics perquè necessitaven nou arbrat per replantar en espais públics i per tenir present aquesta espècie a la vila.

A més de Puigcerdà, altres poblacions cerdanes també s'han adherit a aquest programa, com ara Bellver, on també s'han plantat 20 exemplars d'oms.
El cep agressiu de la grafiosi es va detectar a la península Ibèrica per primera vegada en els anys 80. Des de llavors han mort milions d'oms, posant en greu perill a l'espècie, disminuint la població fins a un 90%

Parlen al vídeo: MARTA RUFIANDIS, REGIDORA MEDI AMBIENT PUIGCERDÀ

El Pirineu avui