Demostrar científicament quina qualitat de vida tenen els veïns i veïnes que viuen a Cerdanya en relació amb els que resideixen en d'altres punts del territori és l'objectiu de l'estudi que impulsa el Clúster transfronterer El Sol dels Pirineus, conjuntament amb l'Hospital de Cerdanya, la Universitat de Perpinyà i la de Girona. Per començar a obtenir les primeres dades, una trentena de persones s'han sotmès aquest dimecres a unes proves físiques a les instal·lacions esportives de Llívia. Aquestes han consistit en comprovar la freqüència cardíaca o la capacitat pulmonar després de córrer o caminar durant uns minuts.

Els voluntaris, que fa almenys cinc anys que viuen a la comarca, també s'han sotmès a un test fisiològic per conèixer diferents variables com el pes o la pressió arterial.
Els resultats es combinaran amb els aportats per una vintena de persones més que, en les darreres setmanes, es van sotmetre a la mateixa exploració en una zona propera al nivell del mar, així com també amb les respostes d'un qüestionari sobre qualitat de vida que es pot fer en línia i que s'espera obtenir una mostra de 300 persones. Més endavant, s'analitzaran també les persones que estiuegen a Cerdanya per comprovar si, tot i no viure-hi sempre, aquest fet els hi influencia d'alguna manera.
La voluntat dels seus impulsors és que, un cop es coneguin els resultats, aquests puguin contribuir a generar noves oportunitats econòmiques al territori vinculades a la salut i el benestar que, de fet, és un dels principals eixos del clúster empresari transfronterer.

Els responsables de l'estudi han explicat que els primers resultats es presentaran a finals d'aquest mateix mes i estan convençuts que seran favorables.

Parlen al vídeo: EMMA ROCA, ATLETA I COORDINADORA ESTUDI - RAMON TRESERRAS, DIRECTOR CLÚSTER

El Pirineu avui