Aquest dijous 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense tabac. Per aquest motiu i tal com han fet en els darrers anys, l'Hospital de Cerdanya i la Fundació Hospital de Puigcerdà han portat a terme diferents accions per conscienciar la població sobre els efectes del tabac en la salut i han donat consells als fumadors per deixar aquest hàbit.

En el cas del centre sanitari transfronterer, enguany l’hospital ha desplegat el protocol per a la 'Intervenció breu en tabaquisme' al seu servei d’hospitalització. Això vol dir que a partir d’ara, a tots els pacients que siguin ingressats se’ls interrogarà sobre els seus hàbits en relació al tabac i la informació s’incorporarà a la seva història clínica. Si fumen, es valorarà el seu grau d’addicció i si volen ajuda per deixar de fumar, se’ls oferirà la possibilitat de consultar amb un metge durant la seva estada a l’hospital i fins i tot d’iniciar-hi un tractament. Com que la informació a la història clínica és compartida, el metge de capçalera podrà fer el seguiment de l’evolució del pacient quan se’l doni d’alta a l’hospital.

A més, aquest 31 de maig han difós alguns vídeos a través de les xarxes socials on apareix personal del centre animant la població a deixar de fumar.

Per la seva banda, la Fundació Hospital de Puigcerdà també ha volgut sumar-se a aquest dia. I ho ha fet amb adolescents. El personal del Centre d'Atenció Primària conjuntament amb les àrees de Joventut del Consell Comarcal i de Puigcerdà han instal·lat una taula informativa als patis de l'Institut Pere Borrell i de l'escola Vedruna on han explicat als joves i de manera molt gràfica els problemes que comporta el fet de fumar. També els han donat consells per deixar-ho. A més, des del mes d'abril, els professionals del CAP han repartit enquestes als usuaris per veure quina percepció tenen sobre el tabaquisme i els han informat sobre els recursos que té el centre per ajudar a aquells que volen deixar de fumar.

Tant l'Hospital de Cerdanya com la Fundació Hospital de Puigcerdà formen part de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense fum.

El Pirineu avui