Centenars de lauredians i visitants d'altres parròquies es van desplaçar aquest dissabte al Santuari de Canòlich, ja que Sant Julià de Lòria va celebrar la Diada de la seva patrona. Des de ben d'hora, grups de persones van pujat a peu fins a l'església, desafiant la pluja i els núvols que van amenaçar durant tot el matí. Amb tot, el dia es va anant arreglant i el sol va acompanyar la resta de la jornada. Les persones més matineres van aprofitat per esmorzar a l'esplanada de l'ermita, i van acudit a les primeres misses, les de les vuit i les del deu del matí, oficiades pel rector de la parròquia, Josep Chisvert. A continuació, la Cobla Principal de Berga va interpretar diverses sardanes, i un nombrós grup de gent va ballar la dansa.

Abans de les dotze del migdia, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va donar un tomb pels entorns del Santuari de Canòlich per saludar la gentada.
Vives va oficiar la missa del migdia, que va celebrar a l'exterior, sota un envelat, amb l'assistència d'unes 300 persones. Un dels moments més esperats va ser l'actuació de l'Esbart Laurèdia, que enguany ha complert vint anys de la creació del Ball de Canòlich, que es va fer fa dues dècades amb motiu del 775è aniversari de la troballa de la Verge. Com a excepcional, vint homes i dones van ballar al ritme dels goigs de la Mare de Déu de Canòlich, amb els vestits de gala, i van fer diverses ofrenes a la verge, com cireres i pa.

El Pirineu avui