Estabilitzar el pacient, preparar-lo per al seu trasllat en helicòpter i monitoritzar-lo durant el vol són alguns dels continguts que s'imparteixen en el curs per a tripulants d'helicòpter medicalitzat que s'està duent a terme aquests dies a l'Hospital de Cerdanya. Hi participen una cinquantena de metges i infermers que reben formació de 15 professionals. L'objectiu principal del curs és unificar coneixements sobre protocols de tractament prehospitalari, com ara decidir a quin centre sanitari es trallada un pacient en funció de la gravetat.

El curs consta de 30 hores presencials i 20 de treball en línia. La formació teòrica està dividida en dos blocs; el primer de medicina aeronàutica i el segon de formació aeronàutica per a sanitaris. A més els participants fan 12 hores de pràctiques en helicòpters del SEM. L'activitat d'aquest divendres ha consistit en simular una situació d'emergència a la zona muntanyosa d'Alp. Els professionals mèdics han portat a terme maniobres de càrrega i descàrrega, estabilització dels pacients, tant adults com infants, i manipulacions del malalt en vol.

És la 12a vegada que es porta a terme aquest curs, únic a Catalunya, i això vol dir que ja s'han format uns 600 metges i infermers, la majoria catalans però també de la resta de l'estat Espanyol i d'Amèrica del Sud. Els seus impulsors esperen comptar en properes edicions amb la participació de professionals d'altres països, com Andorra, França o fins i tot Alemanya, aprofitant el caràcter transfronterer del centre sanitari de Puigcerdà.

En l’organització del curs hi col·laboren l’Hospital de Cerdanya, la Fundació Hospital de Puigcerdà i el SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), l'ajuntament i la diputació de Girona.

Parlen al vídeo: TONI VERES, CIRURGIÀ HOSPITAL CERDANYA I DIRECTOR DEL CURS

El Pirineu avui