6.738 nous andorrans per nacionalització. Aquesta és la xifra de residents que han obtingut la nacionalitat des del 1996 per matrimoni o per haver acreditat la residència. Són unes dades que ha fet públiques per primera vegada el departament d'Estadística.
La nacionalitat andorrana s'obté per origen, però també es pot aconseguir per acreditar la residència permanent, actualment durant vint anys, i per matrimoni. Des del 1996 s'han expedit prop de 36.000 passaports andorrans. D'aquest total, més de 6.700 l'han demanada i no són andorrans de naixement. Tres de cada quatre ho han fet per haver viscut un cert període de temps a Andorra i la resta per casar-se amb un andorrà.
Des del 1996, amb 200 sol·licituds, la xifra de peticions de nacionalitat ha anat en augment fins al 2009. Aleshores es va assollir un pic de més de 400. Augment després que el 2004 es modifiqués la llei per reduir els anys de residència de 25 a 20 per obtenir-la.
Segons les dades, la tendència és que la nacionalitat anterior dels nous andorrans sigui en 8 de cada 10 sol·licituds espanyola. La resta són principalment francesos, portuguesos i marroquins en un percentatge similar.

El Pirineu avui