El Grup de Recerca de Cerdanya vol retre homenatge a l'historiador, investigador i vicepresident de l'entitat Oriol Mercadal, que va morir a finals de l'any passat. És per això que està preparant un seguit d'iniciatives per recordar la seva figura, molt vinculada a la comarca. Entre elles hi ha la publicació d'un dossier de la revista Querol que dedicaran a Mercadal o la creació d'un nou premi al millor treball de recerca de Batxillerat que portarà el seu nom.

A més, recordem que l'ajuntament de Puigcerdà vol dedicar la planta baixa del museu Cerdà a Mercadal. La proposta ja ha estat consensuada amb la família i amb les entitats culturals del municipi, i tots ells veuen oportú reconèixer així la tasca de Mercadal al Museu Cerdà, on n'era el director, i també posar en valor tots els anys que va dedicar a la recerca de la vila i la comarca.
Mercadal és considerat una peça clau en la recerca cerdana. Va dirigir diverses excavacions arqueològiques, com ara la de Montlleó o del Castellot de Bolvir, i també fou autor i col·laborador en diferents publicacions, així com membre d’algunes corals cerdanes.

Parlen al vídeo: ENRIC QUÍLEZ, PRESIDENT GRC

El Pirineu avui