Després de constituir-se i aprovar els estatuts el passat gener, aquest dimarts s'ha presentat a Puigcerdà el clúster turístic transfronterer 'El Sol dels Pirineus', que agrupa empreses i institucions de les dues bandes de la frontera. Es tracta d'una agrupació que va néixer el 2012 amb l'objectiu de posicionar la comarca com a referent turístic internacional mitjançant la col·laboració de diferents sectors d’activitat empresarial: alimentació, esport, salut, sostenibilitat i turisme.

Durant l'acte, els representants del clúster han donat a conèixer els seus objectius, entre els quals hi ha obrir-se a nous mercats o desestacionalitzar el turisme, i han presentat l'estudi que estan elaborant per poder demostrar científicament els beneficis que comporta en la salut i el benestar viure en un lloc com Cerdanya.

L'estudi, que compta amb finançament europeu, es portarà a terme durant un any, tot i que els primers resultats es presentaran d'aquí un mes. Abans, però, busquen la col·laboració de 300 persones, tant de la comarca com de fora, que vulguin respondre un qüestionari detallat i sotmetre's a una senzilla prova física. També avaluaran els esportistes d'elit que són de Cerdanya o hi han viscut i com aquesta condició els ha portat a desenvolupar una sèrie de condicions físiques favorables per practicar el seu esport.

L'estudi està impulsat pel Laboratori Europeu de Salut i Rendiment en Altitud de Perpinyà (LEPSA) i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de l'Hospital de Cerdanya.

Tot i que en un principi van ser una setantena les empreses de l’Alta i la Baixa Cerdanya i el Capcir que es van interessar en formar part del clúster, finalment han estat una quarantena les que s'hi han adherit. Algunes d'elles han presentat els seus projectes durant la jornada, com ara una empresa que comercialitza la polpa de gratacul o gavarró com a font de vitamina C o una empresa de turisme actiu que proposa diverses paquets que combinen l'esport i l'oci. L'objectiu final és doncs, crear oportunitats de negoci al territori.

Parlen al vídeo: RAMON TRESSERRAS, DIRECTOR CLÚSTER

El Pirineu avui