Una residència per a persones grans que no s'assembli a la imatge mental que tenim d'una residència. El model d'atenció centrada en la persona vol posar èmfasi en les particularitats dels usuaris del centre. Després de veure que aquest canvi de paradigma és beneficiós per als que hi viuen, el Cedre acollirà una prova pilot en una de les seves plantes.

Es dividirà l'espai en dues unitats de convivència per a una quinzena de persones cadascuna. El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, avança que "aquesta tardor es començarà a fer algunes transformacions al Cedre i un canvi cultural cap a un model centrat en la persona". El procés "començarà com una prova pilot en una planta i s'estendrà com una taca d'oli". La secretària d'estat d'Afers Socials, Ester Fenoll, ha afegit que "no és un model que es basa en criteris d'organització, sinó que respon només a l'interès propi de la persona".

La implantació total del sistema pot durar anys, no només pels canvis arquitectònics que s'hagin de fer als centres, sinó també pel canvi mental que ha de suposar, tant pels treballadors com pels familiars. "La missió d'aquests centres no és curar i per tant no són pacients, són persones. El que es vol és que visquin amb el millor benestar durant aquesta etapa de la seva vida", ha argumentat Miguel Leturia, de la Fundación Matia. "Si se'ls pogués transmetre el gran canvi que significa treballar amb aquest model, no hi hauria por a la residència. Realment són necessàries, sobretot per a les persones amb demència", afegeix Pilar Rodríguez, de la Fundación Pilares per a l'autonomia personal.

Parlen al vídeo: Joan Martínez Benazet,director SAAS - Ester Fenoll, secretària d'Afers Socials - Miguel Leturia, Fundación Matia - Pilar Rodríguez, Fundación Pilares

El Pirineu avui