Les seves històries no quedaran en l´oblit gràcies a la recerca que els periodistes Jorge Cebrian i Roser Porta van fer i que va quedar recollida en un documental i un llibre titulat ´Andorrans als camps de concentració nazis´.

Una recerca que va durar més de dos anys en la qual van consultar arxius de París i Washington. Això sí, tal com han recordat, no van tenir accés a un dels arxius clau, el del bisbat d´Urgell. I una recerca que no està tancada.

Entre les incògnites sense resoldre, hi ha les dones. Hi va haver andorranes en mans dels nazis? Una qüestió difícil, ja que aquelles que es van casar amb francesos van adoptar el seu cognom, i els dos periodistes no les han pogut identificar. Si algú s´anima a estirar el fil, podrà comptar amb la col·laboració dels periodistes que ja s´han posat a disposició.

Parlen al vídeo: Jorge CebrIán, periodista - Roser Porta, periodista

El Pirineu avui