L'andorrà, Edu Miques, es va unir als més de 400 estrangers de 43 països que van participar en la marató de Pyongyang, a Corea del Nord; una prova amb una llarga història, però que com tot en aquest país no va poder sostreure's a la controvèrsia política i la tensió que s'ha registrat durant mesos en la Península, alguna cosa que va motivar que la participació d'estrangers es reduís a la més de la meitat respecte a 2017.
La prova va partir de l'emblemàtic estadi Kim Il-*sung, que els seus 50.000 seients es trobaven gairebé complets. No perdis la rara oportunitat de ser un dels pocs al món que han corregut la marató de Pyongyang era un dels eslògans que usava Young Pioneer Tours, una de les agències de Viatges enfocada a Corea del Nord. Aquesta va anar precisament la raó que va impulsar a Edu Miques Punnoy, andorrà de 39 anys, que semblava conciliar la seva passió per l'atletisme i la seva afició a col·leccionar "maratons rares".

Una de les imatges més singulars de la prova era la gran quantitat de participants que no cessaven de treure fotos del recorregut, que travessava la principal ciutat nord-coreana en potser l'única ocasió en la qual un estranger pot passejar per ella sense la presència de les
seves guies.

La decisió d'obrir l'esdeveniment a la participació de corredors amateurs estrangers en 2014 també va estar vinculada a un altre gir polític al país, l'ascens al poder de Kim Jong, que va decidir atorgar una atenció clau a l'esport.
Participar en aquesta marató àmplia la possibilitat que els estrangers coneguin Corea del Nord amb els seus propis ulls i no a través de la imatge que ofereixen els mitjans, repleta de desfilades militars

Parlen al vídeo: EDU MICAS, ATLETA

El Pirineu avui