Un medicament francès per les tiroides ha generat cert grau d'alarma social pels efectes secundaris que provoca. El canvi en la fórmula ocasiona intolerància en alguns pacients, fet que ha motivat mobilitzacions a França. Aquí a Andorra, segons el Govern, no hi ha hagut cap cas notificat amb una reacció adversa.
Levothyrox, aquest és el nom del medicament francès que el darrer any ha generat problemes als afectats per les tiroides. La substitució de gluten per manitol ha provocat nombrosos efectes secundaris en alguns pacients. Un fet que ha generat certa alarma social. La farmacèutica Àngels Mach explica que “si s’ha canviat ha estat més aviat per por que per la simptomatologia”.

Milers de francesos afectats per aquesta patologia han formalitzat queixes el darrer any, en especial l'Associació Francesa de Malalts per les Tiroides, que ha denunciat, a més, la presència de metalls en la nova fórmula del fàrmac. Mach assegura que “vam rebre notificacions de França i vam prendre nota”. Alguns pacients van decidir emprar la versió espanyola, que conté la mateixa fórmula que l'original. Precisament, la farmacèutica explica que “ens hem trobat amb persones procedents de França que venen a cercar el producte espanyol perquè és el que els hi anava més bé”.

Malgrat la polèmica generada, algunes farmàcies continuen venent els dos fàrmacs, ja que hi ha consumidors que encara utilitzen la fórmula francesa amb manitol.

Parlen al vídeo: ÀNGELS MACH, FARMACÈUTICA

El Pirineu avui