El Carnestoltes tradicional de Bellver de Cerdanya s'ha proclamat aquest diumenge Cerdà de l'Any 2017, el guardó que l'Institut d'Estudis Ceretans convoca anualment. Enguany l'acte de proclamació de la 32a edició d'aquest reconeixement ha tingut lloc al local social de Prats i Sansor, on hi han assistit els finalistes, veïns i alguns representants polítics de l'Alta i la Baixa Cerdanya. Dels 739 vots que s'han comptabilitzat en total, el Carnestoltes n'ha aconseguit 302, per davant dels 275 que ha sumat l'associació Tous Azimuts i els 162 de la Marxa Cicloturista de les Tres Nacions.

Fa 14 anys, un grup de veïns de Bellver va decidir recuperar el Carnestoltes tradicional que es feia fa dècades a la comarca, donant vida a diversos personatges com ara el Burricot o el cendrers.

L'agrupació s'ha mostrat molt contenta d'haver guanyat aquest guardó, sobretot perquè reconeix la feina que fan any rere any per recuperar una tradició tan cerdana.

Durant l'acte s'han projectat un vídeo presentació dels finalistes i també hi ha hagut un espai per a la música i per a la lectura de diferents obres premiades als Jocs Florals de Cerdanya. A més, els assistents han guardat un minut de silenci per a Oriol Mercadal i Josep M Tegnier, persones vinculades amb l'Institut d'Estudis Ceretans que van morir l'any passat.

El guardó del Cerdà de l’Any premia a les persones o entitats de la comarca que s’han distingit en la seva tasca cultural, social o esportiva de manera desinteressada. Els ajuntaments i veïns proposen els seus candidats i un jurat escull els tres finalistes i obre el període de votació. El guanyador és el finalista que aconsegueix més suport. Els xicolaters de Palau de Cerdanya, Mercè Marty, el club Poliesportiu Puigcerdà, la Fundació Adis, Josep Antoni Hermida o Kilian Jornet, han guanyat també aquest guardó.

Parlen al vídeo: ANNA MONTANÉ, CARNESTOLTES BELLVER DE CERDANYA

El Pirineu avui