El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat la declaració de la Creu del Pal de Castellbò com a bé cultural d’interès local. L’element protegit en aquesta categoria de protecció del patrimoni és una creu esculpida de pedra, situada sobre un pilar de carreus a l’entrada de la vila de Castellbò, venint de Montferrer. Es tracta d’una creu llatina de granit, esculpida per totes dues cares, inscrita en una motllura quadrangular calada, amb els braços rematats amb florons amb relleus vegetals esculpits. La creu incorpora les imatges en relleu d’un Crist crucificat i una Mare de Déu amb el Nen. Les imatges estan contornejades per una sèrie d’inscripcions extretes de psalms bíblics. La creu actual és una rèplica exacta de l’antiga creu del Pal que hi hagué a l’entrada de la vila fins a la Guerra Civil, quan va ser destruïda a cops de mall. La creu actual és una rèplica exacta finançada amb una subvenció de la Diputació de Lleida, i emplaçada al mateix indret que l’original el 16 d’agost de 1956, en presència del bisbe Iglesias Navarri.

El Pirineu avui