La seu del Consell Comarcal de Cerdanya ha acollit aquest dijous una jornada tècnica dedicada al relleu generacional a les explotacions agràries. En els darrers anys ha augmentat el nombre de persones que, sense vincles previs amb l'agricultura i la ramaderia, decideixen tirar endavant una explotació, el que s'anomena 'la nova pagesia'. Moltes vegades, però, es troben amb dificultats per accedir a un terreny. A l'altra banda hi ha els titulars de les explotacions que, pel motiu que sigui, finalitzen la seva activitat i busquen algú que continuï al capdavant del negoci. Aquest tipus de jornades serveixen per posar en contacte ambdues parts, explorar diferents vies de traspàs d'explotacions i, al mateix temps, informar sobre el marc legal que regula aquests tipus de transaccions.

Actualment més d'una tercera part dels titulars de les explotacions agràries de Cerdanya tenen més de 55 anys i, d'aquests, quasi la meitat tenen més de 65 anys. Des de l'oficina comarcal del departament creuen que aquest fet és un problema que cal analitzar i proposen altres vies per accedir a la terra, com ara la llei de contractes de conreu.

Durant aquesta primera jornada tècnica, organitzada pel Consell Comarcal cerdà i el DARP, també s'ha fet una radiografia del sector agrari de Cerdanya i s'ha donat a conèixer el pla estratègic agroalimentari comarcal, engegat l'any passat. A més, ha tingut lloc una Taula de treball entre els diferents participants que tindrà continuïtat en un futur.

Parlen al vídeo: NÚRIA FONTANET, CAP OFICINA COMARCAL DARP CERDANYA

El Pirineu avui