Molts veïns saben que sota el nucli urbà de Puigcerdà hi ha un seguit de túnels subterranis que connectaven el centre del municipi amb l'exterior de l'antiga muralla. Aquesta sèrie de túnels permetien que quan la vila era assetjada la gent pogués entrar i sortir. Doncs bé, després de recuperar la galeria subterrània de la plaça de l'ajuntament que acaba en el pou de Glaç o Ull de Basilisc, el consistori de Puigcerdà ha iniciat els treballs en un nou túnel. En aquest cas es tracta d'una galeria que connecta l'Arxiu Comarcal amb el nucli comercial, creuant el Passeig 10 d'Abril. És just en aquest punt on l'equip d'arqueòlegs ha començat la intervenció.

DECLA 1: ALBERT PIÑEIRA ALCALDE DE PUIGCERDÀ

En aquesta primera fase, els treballs es concentren en conèixer les dimensions, els usos i la data de construcció del túnel, a més de netejar i desenrunar l'accés i la galeria. L'obertura que s'ha fet al passeig i que de moment serveix per treure la terra que s'extreu, serà una sortida de ventilació i d'emergència.

La intenció del consistori és arribar a recuperar tota la xarxa de túnels subterranis que hi ha a la vila, fer-la visitable i que venir a conèixer el subsòl de Puigcerdà sigui un nou atractiu turístic i cultural del municipi.

El pressupost per aquesta primera fase és de 15.000 euros, 10.000 dels quals els aportarà la Diputació de Girona a través del Pla de monuments i la resta l'ajuntament.

Pel que fa al primer túnel que ja s'ha recuperat, el Pou de Glaç o Ull de Basilisc, es podrà visitar aquest estiu ja que l'equip de govern preveu inaugurar-lo aquesta primavera.

Tot i que es fa difícil saber amb exactitud el nombre de túnels que hi ha al subsòl de Puigcerdà, els historiadors creuen que podrien arribar a la vintena.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA ALCALDE DE PUIGCERDÀ

El Pirineu avui