La UNESCO farà públic el 17 d’abril a la tarda si accepta com a Geoparc la zona de Conca de Tremp – Montsec. És per això que l’Associació del Geoparc ha convocat per aquell mateix dia un acte de valoració, que comptarà amb el secretari general de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Ferran Falcó, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el mateix president de l’Associació del Geoparc, Joan Ubach, entre d’altres. A més, els habitants d’aquesta zona estan preparant vàries activitats festives per a celebrar la notícia, que es duran a terme la mateixa tarda, un cop la UNESCO hagi fet pública la seva decisió. El projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec, amb més de 2.000 Km², està integrat per 19 municipis de 3 comarques de l’Alt Pirineu i una de Ponent: el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Noguera. Des del 2015 s’està lluitant per aconseguir que aquesta zona sigui declarada Geoparc Mundial de la UNESCO, per la seva gran riquesa geològica, reconeguda a nivell internacional, i pel seu patrimoni natural, històric i cultural. Actualment al món hi ha 127 Geoparcs en 35 països diferents. El de la Conca de Tremp - Montsec seria el segon Geoparc del territori català (on actualment hi ha el de la Catalunya Central) i el dotzè a l’estat espanyol.
Tal com han destacat des del Geoparc, els municipis que formen part del projecte tenen clar que aquesta distinció serà un revulsiu per al territori, ja que permetrà atraure més visitants, tant científics com turistes, que vulguin conèixer el seu important patrimoni.

El Pirineu avui