Les reserves de neu en algunes zones de l’Alt Pirineu i Aran doblen la mitjana registrada els últims 5 anys. L’excepcionalitat d’aquest hivern, amb una gran quantitat d’abundants nevades, ha fet que les muntanyes de la serralada acumulin, a 1d’abril, una quantitat de neu que feia anys que no es veia. Així, segons el darrer Butlletí emès per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la reserva de neu a la conca de la Noguera Pallaresa és de 520 hectòmetres cúbics, mentre que l’any passat en aquestes mateixes dates era de 299 i la mitjana dels últims 5 anys és de 249. En el cas de la Noguera Ribagorçana, enguany la reserva és de 238, quan la mitjana dels últims 5 anys se situa en 121 hectòmetres cúbics. L’increment també és evident a la Garona, a la Val d’Aran, i es nota, tot i que no tant, als rius de l’Alt Pirineu central i oriental. Així, la conca del Segre acumula unes reserves de 110 hectòmetres cúbics, quan la mitjana dels últims 5 anys és de 80. Pel que fa a la Valira, enguany la reserva és de 164 i la mitjana de l’últim lustre és de 85 hectòmetres cúbics.

Tot plegat està tenint una repercució evident en els pantans de l’Alt Pirineu, que han vist augmentar significativament les seves reserves fins a superar tots ells, excpete el de Talarn, el llindar del 60%. Aquesta és, justament, la xifra que marca el límit de la prealerta per sequera.

El Pirineu avui