Tal com fa cada primavera, la brigada municipal de l'ajuntament de Puigcerdà ha iniciat aquesta setmana els treballs de neteja i manteniment del Canal Internacional que abasteix d’aigua l’estany i porta l’aigua de reg a molts veïns de les dues bandes de la frontera. El manteniment consisteix en la reparació de comportes i de les obertura per on passa l'aigua de la sèquia, a més de desembossar i netejar tot el canal.

Puigcerdà s’abasteix, en gran mesura, del Canal Internacional que té la presa a Ruités, situada en territori de l’Estat francès, en el terme municipal de la Tor de Querol. Això és possible gràcies a un tractat bilateral entre els dos països signat el 1869 que recull que el canal és propietat de Puigcerdà. La sèquia rega les terres de la Tor de Querol i Enveig i entra a Catalunya per la zona de Rigolisa, fins a l’estany de la capital ceretana. Majoritàriament té un ús agrícola.

Recordem que el proper 1 de maig tindrà lloc la vuitena edició de la Caminada de la Sèquia, una marxa popular que dura entre dues i tres hores i que ressegueix el canal tot passant pel Torniquet, Ur, Enveig i La Tor de Querol.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ

El Pirineu avui