Un grup de veïns de Das i de la resta de la comarca han iniciat una campanya per recollir signatures per declarar persona non grata al municipi el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, on asseguren que està empadronat. La iniciativa, engegada a través de la plataforma digital Change.org i que ja compta amb més de 58.000 signatures, reclama a la Casa del Comú de Das i al Consell Comarcal de Cerdanya que adoptin mesures contra el 'veí' del municipi per a la 'persecució judicial', diuen, 'de l'independentisme català, 'empresonant polítics electes'.

La campanya va començar divendres després que Llarena enviés a presó a Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell.

Paral·lelament, l'organització juvenil Arran ha fet pintades al carrer de Das on es creu que hi ha la segona residència del jutge Llarena. Les pintades qualifiquen de 'feixista' al jutge i demanen la llibertat dels presos polítics. Alguns veïns han alertat, però, que la casa de Llarena no és la que es pensava l'organització. Arran ha aclarit via Tuiter que les pintades s'han fet a tot el carrer on suposadament hi ha la casa i no davant l'habitatge en concret. Des de l'ajuntament de Das no han volgut facilitar cap informació sobre aquest tema.

Per la seva banda i a través d'un comunicat, la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha qualificat les pintades de 'coacció' contra el magistrat i la seva família i ha dit que "atempten contra l'exercici de les funcions que té com a membre i servidor del poder judicial". Per tot plegat, ha informat dels fets al Ministeri de l'Interior per tal que es protegeixi policialment al jutge Llarena i als seus familiars i a la resta de jutges catalans. A més, ha demanat a la Fiscalia General de l'estat que investigui aquests delictes.

La CGPJ ha fet una crida a la 'sensatesa i a la calma' dels catalans i ha demanat que 'qualsevol discrepància que mantinguin amb el contingut de les resolucions judicials s'expressi per vies civilitzades i dins de la llei'.

El Pirineu avui