L’espai de la Fundació Crèdit Andorrà ha acollit aquest dimarts 20 de març una xerrada de l’investigador del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya (Cenma) Manel Niell, sota el títol Usos i costums associats a les plantes a Andorra. Niell s’ha centrat, davant una trentena d’assistents, a explicar els usos medicinals, els alimentaris i per fer begudes, ja que ha concretat que se n’han documentat molts, com per exemple els lúdics.

L’investigador ha detallat que des del Cenma es va impulsar un estudi per al qual van tenir en compte les entrevistes amb la gent gran i que va poder determinar que els usos que hi havia a Andorra eren molt similars als que es donen al Pirineu en general, arran de l’intercanvi que hi ha hagut entre les diferents poblacions. De totes maneres, es va trobar una, la salsafraja, que era molt utilitzada a Andorra i no tant a d’altres indrets i que es feia servir com a digestiva, en casos d’indigestió. Altre plantes, com el timó, el saüc o la pinya d’avet es feien servir de manera molt similar a la de la resta de la serralada.

També ha explicat que algunes plantes, arran dels canvis dels usos del sòl, han desaparegut o han vist reduïda la seva àrea de distribució. Això ha passat, per exemple, en aquelles lligades als usos ramaders.
Aquesta activitat s’emmarcava en el cicle Envelliment saludable de la Fundació Crèdit Andorrà i estava adreçada a persones majors de 60 anys.

Parlen al vídeo: MANEL NIELL, INVESTIGADOR CENMA

El Pirineu avui