La vall de la Vansa i Tuixent va arribar a tenir fins a 13 castells. La importància que van tenir aquestes fortificacions a l’edat mitjana va omplir aquest indret de l’actual comarca de l’Alt Urgell de construccions defensives. Tot aquest patrimoni ha quedat ara recollit en el llibre titulat “Els Castells de la Vansa i Tuixent”, escrit per Enric Bech, i publicat per Edicions Salòria. L’obra s’ha donat a conèixer aquest dimarts al vespre a l’Arxiu Comarcal, en un acte que ha presentat el president del Consell Comarcal Jesús Fierro. L’obra, tal com ha explicat el mateix autor, és fruit d’anys d’estudi.

Així, inicialment Bech va començar fent xerrades sobre les esglésies primitives de la vall i, posteriorment, va abordar la qüestió dels castells. Un aspecte, aquest darrer, que va veure que donava molt de si, ja que va ser el motor de la implantació del feudalisme al Pirineu. Al llibre, doncs, hi ha detallat i documentat tots els castells que hi va haver a la vall.

El llibre també es presentarà el pròxim dissabte 31 de març a les sis de la tarda a Sorribes de la Vansa i més endavant durant la festa i fira de les Trementinaires de Tuixent.

Parlen al vídeo: ENRIC BECH, AUTOR DEL LLIBRE

El Pirineu avui