El Consell Comarcal de Cerdanya ha subhastat aquest mes els permisos de caça de propietaris de les reserves nacionals del Cadí i de la Cerdanya-Alt Urgell corresponents a l’any 2018. L'ens comarcal ha rebut 235 ofertes per a 99 permisos, dels quals el dia de la subhasta se'n van adjudicar 91. Aquests darrers dies, però, s'han atorgat tres noves llicències i s'espera que aviat s'acabin d'adjudicar la resta.

Des del Consell Comarcal s'han mostrat satisfets de com ha anat la subhasta i, tot i que no creuen que cada any hi hagi més interès per aquesta pràctica, sí que veuen com, cada vegada més, els caçadors opten per demanar permisos de caça a les comarques de Cerdanya, Alt Urgell, Berguedà i Solsonès. En aquest sentit i per atraure més aficionats, l'ens cerdà va optar fa dos anys per traslladar la subhasta de la tardor a la primavera.

L'adjudicació de les llicències de caça suposa uns ingressos conjunts d'uns 90.000 euros, uns diners que rebran els propietaris dels terrenys, alguns públics i d'altres privats, al mateix temps que es fa un aprofitament racional d'un recurs natural.

Cada any, els guardes forestals fan un cens de la població existent de cérvols, isards i cabirols per determinar quants se'n poden caçar de cada espècie i quina mida o edat han de tenir. Moltes vegades el que busca un caçador és un bon banyam i no tant una carn de qualitat, per tant els animals més espectaculars són els més ben valorats. En la subhasta d'enguany, els preu d'un isard s'ha situat entre els 2300 i els 2900 euros i el del cérvol entre els 350 i els 900, mentre que el cabirol ha tingut un preu màxim de 700 euros. Alguns dels animals es consideren 'trofeu' i d'altres 'selectiu'.

Les caceres es fan en dies feiners, mai en festiu, per evitar que els caçadors coincideixin amb els moments hi pot haver més gent a la muntanya. Cada batuda està marcada per un calendari rigorós.

Parlen al vídeo: RAMON MOLINER, PRESIDENT CONSELL COMARCAL CERDANYA

El Pirineu avui