Sorpresa entre l'oposició davant la possibilitat que la Unió Europea demani a Andorra cedir sobirania fiscal, com ara haver d´igualar el preu del tabac amb el d´altres estats. Els Liberals recolzaran el Govern si finalment decideix aixecar-se de la taula de negociació i el PS demana més transparència a l'executiu.

Les qüestions de caràcter fiscal no entraven a l´acord d´associació, i no hi han d´entrar. Així ho veu l´oposició, a la qual ha agafat per sorpresa les últimes declaracions de la ministra d'Exteriors, plantejant la possibilitat que la Unió Europea vulgui establir condicions en el preu del tabac, com demana França.

Si finalment fos així, estan en contra de seguir les negociacions. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, veu "evident que en cas de produir-se aquest posicionament per part de França no quedaria altra que donar suport a la decisió del Govern, que seria aixecar-se de la taula".

Liberals i PS asseguren que la informació oficial no ha estat mai que el diferencial de preu que demana França pel tabac fos una condició sine qua non per a l'acord d'associació. El conseller del PS al grup mixt, Gerard Alís, ha lamentat la manca d'informació de l'executiu. Assegura que "aquestes qúestions preocupen a la gent i causen rebombori". Per això creu "que el Govern ha de fer un esforç més ampli per reprendre les negociacions amb agents econòmics i socials per facilitar la informació, també amb els grups parlamentaris que han anat donant suport a l'acord en els termes inicials que marcaven l'accés a un mercat únic fora de temes fiscals".

Aquest divendres era prevista la compareixença de la ministra Ubach a la comissió d'Exteriors, però pot quedar anul·lada si s'allarga el debat del pressupost.

Parlen al vídeo: JORDI GALLARDO, PRESIDENT GRUP PARLAMENTARI LIBERAL - GERARD ALÍS, CONSELLER PS

El Pirineu avui