L'associació ceretana Àliga ACASC, d'ajut i suport als pacients amb càncer, ha entregat aquest dilluns a la Fundació Hospital de Puigcerdà un nou aparell mèdic, concretament, un dermatoscopi. Es tracta d'un aparell de dermatoscòpia que utilitzaran els professionals sanitaris de l'atenció primària i que servirà per a la detecció precoç de lesions a la pell que podrien ser malignes.

L'associació Àliga va demanar als responsables mèdics de la fundació quin equipament els ajudaria a millorar el diagnòstic del càncer.

Els responsables mèdics de la fundació han explicat que la dermatoscòpia és una tècnica no invasiva, eficaç i ràpida que s'utilitza per diagnosticar lesions cutànies benignes i malignes, observant estructures de la pell que no són identificables amb una exploració visual. Així, doncs, és una eina imprescindible per a la detecció del càncer de pell.

Ara que ja disposen d'aquest nou aparell, els professionals de l'atenció primària faran una formació per aprendre a utilitzar-lo i en unes setmanes ja se'n podran beneficiar tots els usuaris de la comarca.

Recordem que no és la primera vegada que l'associació fa una donació d'aquestes característiques. Fa gairebé dos anys, va adquirir un aparell per detectar el linfedema.

El cost del dermatoscopi ha estat de 1500 euros, uns diners que l'Àliga ha recollit gràcies a les quotes dels socis, a les donacions de particulars i de les administracions i també a través de les activitats que organitza periòdicament, com ara una parada per Sant Jordi o La Nit dels Cerdans, que enguany tindrà lloc el 4 de març a la tarda al Casino Ceretà de Puigcerdà.

Parlen al vídeo: JOAN RAMON PEITX, PRESIDENT ÀLIGA ACASC

El Pirineu avui