Antigament, durant el període de carnaval, era gairebé obligatori atipar-se per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma. Per tant, la gent menjava molta carn i aliments amb greix que estaven prohibits per Quaresma. El primer dia per atipar-se, per tant, era el Dijous gras.
El Dijous Gras a més, marcava la fi d'un bon període d'alimentació grassa, iniciat amb la matança del porc, per Sant Martí, i seguit del Nadal.
Al febrer, el rebost s'havia buidat força, però quedaven encara llardons (el que resta del llard del porc un cop fregit i extret el seu greix) i botifarres. D'aquí va sorgir el costum d'elaborar les coques de llardons.
Avui és dijous gras, els forners han preparat durant la nit les coques que es repartiran a les escoles i les que el públic en general anirà a comprar a les pastisseries.

Tradicionalment el dijous llarder o dijous gras és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s'ha ampliat en el nombre de dies de celebració.

Parlen al vídeo: RAMON OTO, PASTISSERIA CASAL

El Pirineu avui