L'hospital de Cerdanya ha tancat el 2017 amb 2.097 altes hospitalàries, una xifra lleugerament superior a la de l'any anterior però amb una diferència més acusada en la proporció de pacients catalans i francesos. I és que el nombre d'usuaris del nord continua en augment i passa del 18,6% del 2016 al 23,4% del 2017.

Un altre servei que ha experimentat un augment notable d’activitat és l’àrea quirúrgica, en què es passa de 908 a 1.040 operacions, es a dir un 14,5% més. També en aquesta àrea s’incrementa la concurrència de pacients francesos que passen de ser del 14,3% al 22,5%. El servei que atén més veïns del nord, però, és el de radiologia. Fins a un 33% de les proves fetes el 2017 van ser demanades pels professionals de Cerdanya Nord i Capcir.

Per tant, el centre sanitari transfronterer va guanyant poc a poc la confiança dels usuaris francesos, que comencen a veure l'hospital com un centre de referència.

El compromís de l'hospital és arribar, en els propers anys, al 40% dels pacients de França per equilibrar-se al percentatge de finançament que el centre rep de la Regió Sanitària Francesa. L'altre 60% del finançament prové del Servei Català de Salut.

Per altra banda, l'hospital de Cerdanya ha atès durant el 2017 més de 22000 urgències i ha batut el rècord de persones ateses els dies 30 i 31 de desembre i 1 de gener, amb més de 200 visites diàries. Aquestes xifres es deuen a l'avançament de l'epidèmia de la grip i a l'afluència de visitants a les estacions d'esquí, ja que la gran majoria de les atencions a urgències (el 43%) han estat relacionades amb Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Parlen al vídeo: FRANCESC BONET, DIRECTOR GENERAL HOSPITAL CERDANYA

El Pirineu avui