Les temperatures han augmentat 1,2 graus entre la meitat del segle passat i el 2010 mentre que les precipitacions han baixat entre un 10 i un 20% en la vessant sud. Són dades que s'han fet públiques en la jornada de presentació de les dades climàtiques analitzades en el projecte Climpy.

Entre el 1959 i el 2010, la temperatura al Pirineu ha augmentat a un ritme de 0,2 graus per dècada. Les precipitacions, per la seva banda, han baixat entre un 2 i 4% en el mateix període. El descens de les pluges s'ha accentuat més en la vessant sud de la serralada mentre que en alguns punts del nord han crescut. Són els resultats de les bases de dades presentades al Workshop Climpy.

El projecte pretén ampliar les dades analitzades fins al 2015 per afinar els resultats i estudiar els episodis extrems pel que fa a temperatures, pluges i neu. "Hi ha diferents parts importants, analitzar temperatura i precipitació", explica la investigadora del CENMA Laura Trapero, qui també detalla que s'ha "afegit l'anàlisi de la neu, molt important a les zones de muntanya" i també "les projeccions climàtiques, cap a on anirà el clima en un futur, perquè les entitats gestores puguin prendre les mesures d'adaptació".

L'objectiu del projecte de recerca és donar eines a les institucions i els governs per prendre mesures contra el canvi climàtic. Una política que el Govern ja està aplicant, segons el ministre d'Educació. Eric Jover ha explicat que aquesta legislatura s'ha doblat el pressupost destinat a recerca, en tots els àmbits. Pel que fa al canvi climàtic, creu que s'hauran d'augmentar els recursos actuals

Parlen al vídeo: Laura Trapero, investigadora del CENMA

El Pirineu avui